A Készenléti Rendőrség járőrei 2019. május 21-én 23 óra 10 perckor Dávod közigazgatási területén, az 51-es főúton intézkedés alá vontak egy román rendszámú Opel Astra típusú személygépkocsit. A járművet egy 24 éves román férfi vezette, továbbá az autóban 9 külföldi utazott. Egy másik gépkocsiból a sofőr két román társa figyelte a rendőrök mozgását, és amikor az egyenruhások megállították a migránsokkal teli autót, elhajtottak. Őket egy órával később fogták el, amikor el akarták hagyni hazánkat Hercegszántó Közúti Határátkelőhelyen.

A magukat iraki és szír állampolgárnak valló személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően – kihallgatásukat követően – visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A három román férfival szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.