A vád szerint az osztrák férfi egyik barátja kérésére 2020. március 3-án, egy osztrák honosságú autóval, Magyarországra utazott azért, hogy a szerb-magyar határ közeléből négy szír bevándorlót Ausztriába csempésszen. Az osztrák férfi 2020. március 3-án, kora délután, a szír személyeket a határ közelében fel is vette a gépkocsiba, majd elkezdte őket Ausztria felé szállítani. Tudta, hogy a szír férfiak illegálisan lépték át a határt és hogy nem jogosultak Magyarország területén tartózkodni.

Az embercsempész azonban nem jutott messzire, ugyanis Baján, a városhatárhoz közeli gátőrháznál, a határvadász járőrök megállították és tetten érték. A bajai rendőrök a vádlottat őrizetbe vették és kezdeményezték a bíróság elé állítását.

A Bajai Járási Ügyészség a vádlottat a határ átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2020. március 6-án állította bíróság elé. A Bajai Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki az embercsempészést beismerő, büntetlen előéletű osztrák férfit és két év börtönbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztette. A bíró ezen kívül a vádlottat Magyarország területéről öt évre kiutasította. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.